ABD, Rusya çatışması AB ülkelerini olumsuz etkiliyor

ABD Dışişleri Bakanlığı resmi temsilcisi Marie Harf, bakanlığın AB ülkelerine çağrıda bulunarak Rusya ile ticaretten vazgeçmelerini istediğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı resmi temsilcisi Marie Harf, bakanlığın AB ülkelerine çağrıda bulunarak Rusya ile ticaretten vazgeçmelerini istediğini bildirdi. Başta Yunanistan, Kıbrıs ve Çek Cumhuriyeti yaptırımlara açıktan karşı çıkarken Fransa, Avusturya, Macaristan, İtalya ve Slovakya temsilcileri komisyon tartışmalarında yaptırımların sonlandırılmasının yararını dile getiriyor. 

Güney Kıbrıs Lideri Nikos Anastasiadis’in geçen hafta Rusya ziyaretini yorumlayan Marie Harf, “Biz birçok kez Rusya ile şu anda ticaret yapmanın zamanı olmadığını dile getirdik. ABD, Avrupalı ortaklarla Moskova ile ilişkilerde herkesin aynı katı tavır içerisinde olması gerektiği konusunda ısrar etmektedir” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşme sonrasında basın toplantısı düzenleyen Güney Kıbrıs Lideri Nikos Anastasiadis, yaptırım politikasının bütün AB üye ülkelerini olumsuz etkilediğini belirterek,” Biz AB’nin genel politikasını takip etmek zorundayız ancak kendi sesimizi de çıkarmalıyız. Her türlü yaptırım AB üye ülkelerini olumsuz etkiliyor. Bu üye ülkeler arasında Kıbrıs konusundaki pozisyon, askeri-teknik işbirliği ve turizm açısından Rusya’ya son derece bağımlı olan vatanım da bulunuyor” dedi.

Öte yandan, Avrupa’da Rusya’ya ekonomik baskı yapan taraftarların sayısının gün geçtikçe azaldığı da bildiriliyor. Rusya karşıtı yaptırımlara Çek Cumhuriyeti, Yunanistan ve Güney Kıbrıs karşı olduklarını açıkladı.

Bu arada, Avrupa ülkeleri arasında yapılan istişareler sırasında Fransa, Avusturya, Macaristan, İtalya ve Slovakya temsilcileri Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımların sonlandırılması konusunda görüş açıkladıkları da belirtildi.