Fransa’da Keltler dönemine ait ilginç gömüt

Fransa’da binlerce yıllık bir mezarlıkta bulunan bir gömünün, 2 bin 400 yıl önce yaşamış bir Kelt prensine ait olduğu ortaya çıktı.

Fransa’da binlerce yıllık bir mezarlıkta bulunan bir gömünün, 2 bin 400 yıl önce yaşamış bir Kelt prensine ait olduğu ortaya çıktı. Kelt prensinin mezarında bulunan eserler sayesinde, dönemin yerli prensi ile Yunan ve diğer medeniyetlerden tüccarlar arasındaki ilişkilere dair önemli bulgular elde edildi.

Fransa’nın Aube departmanına bağlı Troyes kenti yakınlarında yapılan bir arkeolojik kazıda, milattan önce 5’inci yüzyılda yaşamış bir Kelt prensinin mezarına rastlandı. Büyük bir alanın ortasında bulunan 14 metrekarelik mezarın içerisinde birçok önemli tarihi eserin de bulunduğu bildirildi.

Fransa Arkeolojik Araştırmalar Enstitüsü (Inrap) tarafından Troyes yakınlarındaki Lavau komününden yapılan kazılarda milattan önce 5’nci yüzyılda yaşadığı tahmin edilen bir Kelt prensinin kemiklerine ulaşıldı. Yerel bir Kelt prensi olduğu düşünülen kişinin bir araba üzerinde gömülü olduğu ve o dönemde yaygın biçimde inanılan Yunan tanrılarından Acheloos’un başı ile süslenmiş bir kazanın da bulunduğu bildiriliyor.

Gömütte bulunan kazanda ayrıca 8 aslanbaşı figürünün bulunduğu, bunun dönemin Yunan ya da Güney İtalyalı ustalarınca yapıldığı da tahmin ediliyor.

Kazılarda bulunan seramikten yapılma bir ibriğin ise, o dönemlerde Doğu Avrupa’da etkin olan İskitlerde görülen tarzda özel olarak işlendiğine dikkat çekiliyor.

Inrap’a bağlı arkeologlara göre, bundan 2 bin 400 yıl kadar önce Seine nehri yakınlarındaki Lavau’da yaşayan Kelt prensinin, antik Yunan, Baltık ve dönemin İngiltere’sinden tüccarlarla ilişkiler içinde olabileceği görüşündeler. Kazılarda bulunan birçok işlemeli eserin, tüccarların prense verdiği hediyeler olabileceği görüşü hakim.