Güney Asya’da kavurucu sıcaklar devam ediyor

Günlerdir aşırı sıcakların etkisi altında olan Güneydoğu Asya ülkelerinde pazar günü 45 dereceyi aşan anormal sıcaklıklar yaşanmaya devam etti.

Salı günü Birleşmiş Milletler, 2023 yılında dünya çapında rekor sıcaklıkların kırılmasının ardından Asya'nın özellikle hızlı ısındığı uyarısında bulunmuştu. Uzmanlar bu sıcak hava dalgalarının küresel ısınma nedeniyle daha uzun, daha yoğun ve daha sık yaşandığına inanıyor.

Bangladeş'in başkenti Dakka'da hafta boyunca ortalama olarak kaydedilen maksimum sıcaklıklar, aynı dönemde son 30 yılda belirlenen ortalamalardan 4°C ila 5°C daha yüksekti.

FİLİPİNLER

Pazar günü Filipinler, özellikle sıcaklar nedeniyle tüm devlet okullarında yüz yüze derslerin iki gün süreyle askıya alınmasını emretti.

Filipinler bu kıtada iklim değişikliğinin sonuçlarına karşı en savunmasız ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. Ulusal istatistiklere göre cumartesi günü başkent Manila'da termometre 38.8°C ile rekor kırdı ve ısı endeksi (hissedilen sıcaklık) 45°C'ye ulaştı. Aynı gün kuzeybatıdaki Tarlac eyaletine bağlı Camiling'de 40°C'nin üzerinde sıcaklık kaydedilerek 2024 yılı için ulusal bir rekor kırıldı.

BANGLADEŞ

Bangladeş'te de dayanılmaz sıcaklar nedeniyle birkaç gün kapalı kalan okullar pazar günü yeniden açıldı. Milyonlarca öğrenci, anaokullarının kapalı kalması ve ilkokul ders programlarının kısaltılmasıyla birlikte, hala yürürlükte olan bir ısı alarmına rağmen okula döndü.

MYANMAR

Çarşamba günü Chauk kasabasında hava sıcaklığının 45.9°C'ye ulaştığı Myanmar'da, birçok insan güneş battıktan sonra parklardaki ağaçların gölgesinde serinlik aradı. 

İç çatışmaların yaşandığı ve elektrik şebekesinin kötü durumda olduğu bu ülkede, altyapıya yönelik saldırılar ve kurumuş gaz rezervleri nedeniyle elektrik kesintileri olağan hale geldi. Benzinli jeneratör alamayanlar günde sekiz saatten fazla bir süreyi elektriksiz ve dolayısıyla klimasız geçirebiliyor.

TAYLAND

Tayland'da ulusal meteoroloji ajansı pazar günü kuzeydeki Phetchabun eyaletinde hava sıcaklığının 44.1°C'ye ulaşabileceği uyarısında bulundu.

KAMBOÇYA

Komşu Kamboçya'da Su ve Meteoroloji Bakanı, önümüzdeki hafta boyunca ülkede sıcaklıkların 43°C'ye kadar ulaşabileceği uyarısında bulunarak halkı dikkatli olmaya çağırdı.

VİETNAM

Vietnam'ın kuzeyindeki Nghe An eyaletinde ise yerel medyanın bildirdiğine göre cumartesi günü sıcaklık 43.2°C'ye ulaştı. Ülkenin kuzeyinde önümüzdeki günlerde de 38 ila 41°C arasında hava sıcaklığı bekleniyor.