Londra yıl sonuna kadar 5 bin 700 göçmeni Ruanda'ya sınır dışı etmek istiyor

İngiliz hükümeti, Manş Denizi'nden yasadışı geçişleri engellemek iddiasıyla tasarlanan tartışmalı bir yasanın kabul edilmesinden sonra, 5 bin 700 sığınmacıdan oluşan bir grubu “yıl sonuna kadar” Ruanda'ya sınır dışı etmeyi umuyor.

Tartışmalı yasa geçtiğimiz salı günü parlamentodan geçti ve cuma günü kraliyet mührünü aldı. 

Başbakan Rishi Sunak'ın muhafazakar hükümeti Temmuz ayına kadar sınır dışı işlemlerine başlamayı planlıyor.

İçişleri Bakanlığı tarafından pazartesi günü yayınlanan bir belgeye göre, Ruanda 5 bin 700 sığınmacıyı kabul etmeyi “prensipte kabul etti”.

Bu kişilerin, Ocak 2022'nin başı ile Haziran 2023'ün sonu arasında Manş Denizi üzerinden Birleşik Krallık'a “yasadışı” yollarla gelen 57 bini aşkın kişi arasından seçildiği belirtiliyor. 

Salı sabahı hükümetin mesajını medyaya iletmekle görevli Sağlık Bakanı Victoria Atkins Sky News'e yaptığı açıklamada bu grubu yıl sonuna kadar sınırdışı etmeyi planladıklarını söyledi. 

Londra ve Kigali arasında imzalanan yeni bir anlaşmayla desteklenen yeni yasa, nereden gelirlerse gelsinler, “yasadışı” göçmenleri Ruanda’ya göndermeyi amaçlıyor. Sığınma talepleri Ruanda’daki merkezlerde incelenecek. Ancak

yasadışı yollarla sınır dışı edilen göçmenleri, sığınma taleplerinin inceleneceği Ruanda'ya göndermeyi amaçlıyor. 

Metinde Ruanda'nın güvenli bir ülke olduğu belirtiliyor ve hükümetin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin sınır dışıları önlemeye yönelik her türlü tedbir kararını geçersiz kılabileceği öngörülüyor.

BM'den Hıristiyan kiliselerine kadar, Birleşik Krallık'ın planlarından vazgeçmesi için çok sayıda çağrı yapıldı.

Manş Denizi’nden Birleşik Kırallık’a 2022'de 45 bin kişi ile rekor bir göç akışı yaşanmıştı. 2023’te bu sayı 30 bine düştükten sonra, 2024 yılının başından bu yana 7 bin 160’ı aşkın kişi Manş Denizi’nden derme çatma teknelerle geçti.