Yemen savaşı: Riyad kendi yıkımının maliyetini üstlendi

Yemen'deki Şii Husilere yönelik hava saldırılarına öncülük eden Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler'in insani operasyonlarının maliyetini de üstlenme sözü verdi.

Yemen'deki Şii Husilere yönelik hava saldırılarına öncülük eden Suudi Arabistan, Birleşmiş Milletler'in insani operasyonlarının maliyetini de üstlenme sözü verdi.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyon'un Yemen'deki hava saldırıları üç haftayı aşkın bir süredir devam ediyor.

Başta ABD ve Fransa olmak üzere birçok batılı ülke Arap Koalisyonu destekliyor.

Şii Husiler ise İran'ın desteğini alıyor.

Hava saldırıları ve çatışmaların bilançosu her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

Ülkenin üçüncü büyük kenti olan Taiz'de yaşanan şiddetli çatışmalarda en az 27 kişi daha hayatını kaybetti. Bunların çoğunluğu Şii isyancılardan oluşuyor. Ülkenin güneyinde son iki gün içinde 100'ü aşkın kişi hayatını kaybetti.

Çatışmalar son günlerde güneyde yoğunlaşıyor.

Başkent Sana başta olmak üzere ülkenin geniş bir alanında kontrolü ele geçiren Şii Husiler, güneyde de kontrolü sağlamaya çalışıyor.

Şii Husilerin ilerleyişi karşısında Sana'dan ikinci büyük kent Aden'e kaçan uluslararası toplumun tanıdığı Devlet Başkanı Abd Rabbu Mansur Hadi, 26 Mart günü Aden'den de kaçarak Suudi Arabistan'a sığınmıştı.

Ülkedeki insani durumun giderek kötüleşmesi üzerine Birleşmiş Milletler ve birlikte hareket ettiği insani organizasyonlar, 274 milyon dolarlık acil yardım çağrısında bulundu. Bu para ile savaştan etkilenen 7,5 milyon kişinin ihtiyaçlarının karşılanması planlanıyor.

Saldırılara öncülük eden Suudi Arabistan Kralı Salman Bin Abdul Aziz, BM'nin istediği miktarın tümünü karşılayacağını söyledi.

Suudi Kralı bir yandan savaşın yarattığı yıkımın maliyetini üstlenirken, diğer yandan da BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un acil ateşkes çağrısına rağmen askeri operasyonları sürdüreceklerini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre çatışmalarda en az 767 kişi öldü, 2.906 kişi yaralandı. Uluslararası Kızıl Haç Komitesi, hayati derecede ilaç, gıda ve yakıt sorunu yaşandığını bildirdi.

BM Mülteciler Yüksek Temsilciliği, 120 bin ile 150 bin arasında kişi mevcut şiddet nedeniyle ülke içinde göçe maruz kaldı. Buna kriz öncesi iç göçe maruz kalan 300 bin kişiyi de eklemek gerekiyor.