‘AKP’nin hesabını bozmak için bir araya geldik’

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Türkiye Temsilcisi Gülsüm Kav, “AKP'nin hesabını bozmak için seçimlere girecek HDP'nin barajı aşması için bir araya geldik" dedi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Türkiye Temsilcisi Gülsüm Kav, “AKP'nin hesabını bozmak için seçimlere girecek HDP'nin barajı aşması için bir araya geldik. Türkiye'de ve bölgede barışın yolunu açmamız lazım, kadının varlığına ve haklarına savaş açmış bu iktidara karşı mücadele etmek, talan edilen hukuku, doğayı, kenti savunmak için, bu uğurda mücadele ederek canını vermiş genç kardeşlerimize verdiğimiz sözümüzü tutmamız lazım” dedi.
Milletvekili seçimlerinde HDP ile dayanışmak için çağrı metni yayımlayan yazar, sanatçı, akademisyen, sendikacı, politikacı ve yazarlar, TMMOB Karaköy Mimarlar Odası'nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Gazeteci yazar Ertuğrul Mavioğlu, Evrensel Gazetesi yazarı Ender İmrek, Taksim Dayanışması'ndan Mimar Mücella Yapıcı, Türk Tabipler Birliği Merkez Konsey Üyesi Dr. Hüseyin Demirdizen, Avukat Can Atalay, Emekçi Hareket Partisi Genel Başkanı Sibel Uzun, Halkevleri Yönetim Kurulu Üyesi İlknur Birol, ÖDP kurucularından Doğan Halis ile siyasi parti ve sivil toplum kurumu temsilcileri ve farklı kesimlerden yurttaşlar katıldı. 

Toplantının yapıldığı salona, "Dayanışma diyenler buluşuyor", "7 Haziran seçimlerinde HDP ile dayanışma zamanıdır" pankartı ve dövizler asıldı. Gezi Parkı direnişi ve Kızıldere Katliamı'nda yaşamını yitirenlerin anıldığı toplantıda açılış konuşmasını Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Türkiye Temsilcisi Gülsüm Kav yaptı. 
Seçimlerin önemli bir siyasal mücadele alanı olduğunun altını çizen Kav, "İç Güvenlik Paketi" ve Başkanlık sistemi tartışmalarının gündemde olduğu bir süreçte seçime girileceğini belirterek, "Memlekette vaziyet buyken gelen seçimlere kayıtsız kalmak mümkün değil" dedi.

Türkiye emekçi, ezilen haklarının kaderinin bir olduğunu söyleyen Kav, "Böyle bir sorumlulukla AKP'nin bu hesabı bozmak için seçimlere girecek HDP'nin barajı asması için bir araya geldik. Türkiye'de ve bölgede barışın yolunu açmamız lazım, kadının varlığına ve haklarına savaş açmış bu iktidara karşı mücadele etmek, talan edilen hukuku, doğayı, kenti savunmak için, bu uğurda mücadele ederek canını vermiş genç kardeşlerimize verdiğimiz sözümüzü tutmamız lazım" diye konuştu. 

'7 HAZİRAN SÜRECİNDE DE SONRASINDA DA BİZ VARIZ'

Türkiye'de mevcut siyasal duruma işaret ederek, tarihi bir süreçten geçildiğini belirten ÖDP kurucularından Doğan Halis ise, "Geldiğimiz eşik önemli bir eşik, Türkiye solu yeni bir evreye girmiş bulunuyor. Kürt özgürlük hareketinin açtığı kapıyı davet olarak algılamak ve bu çağrıya icabet ederek, büyütmek gerekiyor. Biz 8 Haziran sonrasında her halükarda avantajlı durumda olacağız. 7 Haziran sürecinde de sonrasında da biz varız" ifadesinde bulundu. 

'AKP'NİN GERİLETİLMESİ İÇİN İNİSİYATİF ALIYORUZ'
 

Toplantıda söz alan Artvinli Gürcü asıllı Hasan Akan da Gürcü Partisi kuracaklarının bilgisini paylaşarak, 7 Haziran seçimlerine kadar var güçleriyle HDP'yi destekleyeceklerini söyledi.

Ardından konuşan Avukat Can Atalay, Türkiye'deki toplumsal muhalefete işaret ederek, "Milletin şefi olma iddiasıyla yeni Türkiye'nin kurucu iradesi olarak kendini ifade eden Erdoğan rejimine esaslı bir şekilde direniş eğilimleri toplumun her düzeyinde görülmektedir. Sosyalistlerin AKP'yi temsili demokrasi düzeyinde geriletmek için yani sanıkta da geriletmek için gerekli inisiyatifi almaları tarihsel bir sorumluluktur" diye konuştu. 
Seçimler için kolektif bir irade ortaya koymanın gerekliliğine işaret eden Atalay, şöyle devam etti: "Bu işçi sınıfının tarihsel çıkarları gereğidir. Neoliberal dinci diktatörlüğün geriletilmesi için ne yapmak gerekiyorsa yapmak bizim sorumluluğumuz gereğidir. AKP'nin geriletilmesi için önemli bir inisiyatif alıyoruz. Bugünden itibaren ne imzacıların ne de isimlerin önemi var. Bugünden sonra kolektif bir irade ortaya çıkarmak durumundayız."

'HDP'DEN BAŞKA SEÇENEK YOK'

Toplantıda konuşan Yazar Gün Zileli, AKP diktatörlüğünü geriletebilmek için birleşmeye ihtiyaç olduğuna vurgu yaparak, "Erdoğan'ın 400 milletvekili amacına yaklaşmaması için HDP'ye destek vermemiz gerekiyor" dedi. İsmet Aktaş isimli yurttaş da AKP Hükümeti'nin Gezi Parkı direnişi ve Kobanê zaferiyle ağır sarsıntı yaşadığını dile getirerek, "Gazına, copuna, baskılarına rağmen sokakta zorlanan AKP 'nin sandıkta da geriletilmesi için tek seçenek HDP ise başka seçenek ise başka bir tartışmayı anlamlı görmüyorum" diye konuştu.

"Barajın yıkılması yalnızca Kürt hareketinin sorunu değil sosyalistlerin de sorunudur" diyen Sedat Yılmaz da, "Newroz'da ve iç güvenlik yasasına karşı nasıl yan ayana durabiliyorsak sandıkta da yan yana durabiliriz" dedi. 

Son olarak konuşan TTB üyesi Dr. Eriş Bilaloğlu, yürütülecek çalışmanın HDP'den bağımsız olarak HDP'yi desteklemek için yapılacağını dile getirerek, "Tekel direnişiyle baraj yıkıldı. 7 Haziran'da barajı yıkınca doğacak olanaklar ve o olanakları kullanacak imkanların oluşması sürecinde böyle bağımsız bir faaliyetin kendi ölçeğinde önemli bir katkıyı sunacağını düşünüyorum" diye konuştu.