YENİLENDİ

Alman Film Ödülü'ne Kürt kadın yönetmenler damga vurdu

Yönetmen Ayşe Polat, “Kör Noktada” filmiyle en iyi senaryo, en iyi yönetme ve en iyi yapım dallarında Alman Film Ödülü'nün sahibi olurken, Soleen Yusef ve Milena Aboyan'ın çektiği filmler de çok sayıda ödül aldı.

ALMAN FİLM ÖDÜLÜ

Almanya’nın sinema ve sanat alanında en önemli ödül töreni olarak kabul edilen Alman Film Ödülü, Cuma akşamı başkent Berlin'de gerçekleşti ve ödül sahipleri açıklandı. Ödül törenine Kürt kadın yönetmenler damga vurdu. Sinema yönetmenleri Ayşe Polat, Soleen Yusef ve Milena Aboyan'ın çektiği filmler çok sayıda ödül kazandı.

AYŞE POLAT ÜÇ ÖDÜL ALDI

Meletîli Kürt yönetmen Ayşe Polat'ın yönettiği "Im toten Winkel" (Kör Noktada) filmi üç ödül aldı. Film, "En İyi Yapım", "En İyi Yönetmen" ve "En İyi Senaryo" ödülüne layık görüldü. Filmin yapımcısı Mitos Film'den Mehmet Aktaş, yönetmeni ve senaristi ise Ayşe Polat.

Ödülü Cuma akşamı Berlin'de kabul eden Polat, ödülünü "adalet ve özgürlük için cesurca mücadele eden tüm kadınlara" ithaf etti.

"Kör Noktada" bir politik gerilim filmi. Qers'te çekilen filmde JİTEM'in Kürtleri kaçırıp katlettiği anlatılıyor. Filmde oğlu devlet tarafından kaçırılan ve kaybedilen bir Kürt anne de yer alıyor.

MEHMET AKTAŞ: ÖDÜLÜ YILMAZ GÜNEY’E ADIYORUM

Mehmet Aktaş, bir proje için Kurdistan'da olduğu için törene katılamadı ve yazılı bir mesaj gönderdi. Aktaş'ın ödülünü Mitos Film'den Roj Haco aldı ve yazılı mesajı  okudu. Aldığı Lola ödülünü Yılmaz Güney'e adadığını söyleyen Aktaş duygularını şöyle dile getirdi:

"Lola ödülünü Yılmaz Güney'e adıyorum. O, benim ustam ve yol göstericim. Filmleri ve yaşamıyla beni sinema dünyasına kazandırdı." Mehmet Aktaş'ın bu sözleri salonda büyük alkışlarla karşılandı ve tezahürat yapıldı.

EN İYİ ÇOCUK FİLMİ SIEGER SEIN

Alman Film Ödülü töreninde "Sieger Sein" (Başarmak) isimli film, "En İyi Çocuk Filmi" seçildi. Filmin yönetmeni ve senaristi Duhoklu Soleen Yusef.

Yapımcılığını Sonja Schmitt, Christoph Daniel ve Marc Schmidheiny'in üstlendiği filmin başrol oyuncuları ise şunlar: Jacqueline Rietz, Liza Stutzky, Dileyla Agirman ve  Andreas Döhler.

Filmde Mona Kürt olan ailesiyle birlikte Suriye'den kaçıyor. Aile Berlin'e yerleşiyor. Mona okulun futbol takımına katılıyor ve kaleci oluyor. Halası YPJ savaşçısı olan Mona onu düşünerek sürgünün kötü ruh halini üzerinden atıyor. Okul takımı bir turnuvaya katılıyor ve Mona'nın mücadeleci ruhu sayesinde turnuvayı kazanıyor.

Dünya genelinde birçok festivale katılan Sieger Sein, son olarak geçtiğimiz hafta 1. Düsseldorf Kürt Film Festivali'nde de gösterilmişti.

Alman Film Ödülü 1951 yılından bu yana veriliyor ve Alman sinemasının en prestijli ödülü olarak kabul ediliyor.