DAİŞ saldırıları İsveç Parlamentosu’nun gündeminde

DAİŞ çetelerinin Asuri köylerine saldırısı, 100 bini aşkın Asuri-Süryaninin yaşadığı İsveç’te meclisin gündeminde.

DAİŞ çetelerinin Asuri köylerine saldırısı, 100 bini aşkın Asuri-Süryaninin yaşadığı İsveç’te meclisin gündeminde. İsveç medyasında Asuri-Süryanilerin İsveç’e en fazla entegre olan göçmen grubu ve İsveç toplumunun bir parçası oldukları ve bu nedenle de İsveç’in katliamlara karşı tavır alması gerektiği yorumları yapılıyor. Hıristiyan Demokrat Milletvekili Robert Halef de konuyu yazılı bir soru önergesiyle İsveç Parlamentosu’nun gündemine taşıdı.

Halef, Suriye ve Irak’ta yaşayan Hıristiyan halkların durumları ve geleceklerinden son derece kaygı duyduğunu, Asuri-Süryani-Keldaniler’in tıpkı Kürtler gibi sürekli olarak tehdit altında olduklarını ve kendi ülkelerinde demokratik ve insan hakları olmadan yaşadıklarını, dini ve etnik kökenlerinden dolayı baskı ve katliamlara tabi tutulduklarını söylüyor.

DAİŞ çetelerinin canice ve vahşice katliamlarını somut örnekler vererek hatırlatan Halef, hiç kimsenin olanlara gözleri yumamayacağını belirtikten sonra “İnsanlık ve dayanışmadan söz ediliyor. Şimdi bunu pratikte göstermemiz, günahsız insanlara yönelik soykırımını durdurmamız gerekiyor” diyor.

Kaçırılan ve katledilenlerle ilgili somut rakamlar veren Halef, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Arap Birliği’nin derhal katliamları kınamasını ve DAİŞ ile yakın ilişkileri bulunan Katar’a, kaçırılan Asurilerin serbest bırakılması için baskı yapmalarını talep ediyor.

Halef, Türkiye’ye de bölgede yaşayan insanlara insancıl yardım ulaştırılması için koridor açması için baskı yapılmasını talep ediyor.

IRKÇI PARTİ DE TÜRKİYE’NİN TUTUMUNDAN RAHATSIZ

Türk devletinin DAİŞ çeteleriyle olan ilişkileri ırkçı ve yabancı düşmanı İsveç demokratlarını da rahatsız ediyor. Partinin Milletvekili Markus Wiechel, parlamentoya verdiği yazılı önergede DAİŞ saflarında savaşmak amacıyla Suriye ve Irak’a geçenlerin neredeyse tamamının Türkiye’yi transit ülke olarak kullandığını belirtiyor ve İsveç Hükümeti’nden sınırlarını kapatması için Türkiye’ye baskı yapmasını istiyor.

İSVEÇ DIŞİŞLERİ BAKANI: SURİYE VE IRAK’TA OLANLAR SOYKIRIMDIR

Daha önce Suriye ve Irak’ta olan katliamları soykırım olarak adlandırmaktan kaçınan İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, önceki gün katıldığı bir radyo programında bölgede yaşayan Asuri-Süryani ve Êzîdîlere soykırım uygulandığını söyledi.

Bu açıklamanın ardından Asuri-Süryani örgütleri soykırımını kabul eden İsveç’e soykırımı durdurmak için girişimde bulunma görevi düştüğünü hatırlattılar ve sorumluluklarını üstlenmesini istediler.

İSVEÇ HÜKÜMETİ DAİŞ’I KINADI

Yazılı bir açıklama yapan İsveç Dışişleri Bakanlığı, Suriye ve Irak’taki olağanüstü ciddi gelişmeler yaşandığını belirterek DAİŞ çetelerinin yüzlerce Süryani’yi kaçıran DAİŞ çetelerini kınadı. DAİŞ çetelerinden kaçan birçok Asuri’nin İsveç’e sığındığı belirtilen açıklamada derin tarihi köklere sahip bir halkın Irak ve Suriye’de yok olma riskiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekiliyor.

İsveç Hükümeti’nin 2011 yılından bu yana Suriye’ye 1,3 milyar kron insani yardım yaptığı, Suriyeli 65 bin göçmene iltica hakkı tanıdığı belirtildikten sonra İsveç’in Güney Kürdistan’a askeri yardım yapmayı planladığına vurgu yapılıyor.