DEM Parti Eş Genel Başkanları: Karar yok hükmündedir!

Kobanê Davası’nın karar duruşmasında siyasetçilere ceza verilmesini kınayan DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları, askeri cuntanın mahkemelerine rahmet okutan bu kararı tanımadıklarının altını çizdi.

KOBANÊ KARAR DAVASI

DAİŞ’in Kobanê’ye dönük saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde gelişen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında olduğu 18’i tutuklu 108 siyasetçi hakkında açılan davanın karar duruşmasında siyasetçilere ağır cezalar verildi. Karar sonrası Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları Sincan Cezaevi Kampüsü önünde açıklama yaptı. Açıklamaya davayı takip eden kitle de katıldı. 

BAKIRHAN: KATİLLERİN AKLANDIĞI SÜREÇTE SİYASETÇİLER CEZALANDIRILDI

İlk konuşmayı yapan Bakırhan, bugün Türkiye hukuk ve yargı tarihine yine kara bir leke sürüldüğünü belirterek, çetelerin, mafyaların güpegündüz kent meydanlarında çakarlı araçlarla insanları katledenlerin serbest bırakıldığı; Kürtleri asit kuyularında katleden, binlerce faili meçhul cinayet işleyen JİTEM’in davalarının aklandığı bir süreçte Kürtler ve devrimci siyasetçilerin bugün cezalandırıldığını söyledi.  

‘DARBE DÖNEMLERİNDEKİ YARGILAMALARININ RUHU HORTLAMIŞTIR’

“Biz bu cezaları, biz bu kararı tanımıyoruz” vurgusunda bulunan Bakırhan şöyle devam etti: “Selahattinler, Figenler, Kobanî Kumpas Davasında yargılananlar Kürtlerin, Türklerin, emekçilerin, kadınların ve gençlerin gönlünde berat etmişlerdir, özgürlerdir. Bugün Sincan’da bu davanın görüldüğü mahkeme salonunda İstiklal Mahkemelerinin ruhu, 12 Eylül ve 12 Mart darbelerindeki yargılamaların ruhu tekrar hortlamıştır.

‘BU KİRLİ KARARLARI BOŞA ÇIKARACAĞIZ’

Normalleşme ve yumuşama mesajlarının verildiği bu süreçte HDP, Kürt siyaseti, devrimciler ve demokratlar siyaset sahnesinden silinmeye çalışılmıştır. 31 Mart’ta Kürtler, emekçiler, aslında bu adaletsiz düzene, iktidarın etkisi altındaki bu yargı kararlarına büyük bir cevap verdi. Bu cevabı anlamayanlar bugün Türkiye demokrasisine, Türkiye’nin geleceğine büyük bir kötülük yapmışlardır. Ama çok iyi bilsinler biz Kürtler, emekçiler, yoksullar yine her zaman olduğu gibi sahada omuz omuza dayanışarak bu kirli kararları boşa çıkaracağız. Arkadaşlarımızı bir gün mutlaka özgürleştireceğiz. Selahattinlerle ve Figenlerle birlikte Türkiye demokrasisi için, demokratik bir cumhuriyet için mücadele edeceğiz.

Bu kararı verenler çok iyi bilsin ki o günler uzak değil. O günlerin mücadelesini daha kararlı bir şekilde yürüteceğimizi belirtiyor, bu kara günde bu kararı verenleri lanetliyor, kararlarını tanımadığımızı ifade ediyorum. Bizimle birlikte bugün dayanışma içerisinde olan dostlarımızı saygıyla selamlıyorum. Bu dayanışmanın, bu mücadelenin bugünden sonra daha kapsamlı, daha büyük bir şekilde devam edeceğinin sözünü veriyoruz.”

TÜLAY HATİMOĞULLARI: HUKUK KATLİAMINA TANIKLIK ETTİK’

Ardından konuşan Tülay Hatimoğulları da bugün bir hukuk katliamına tanıklık ettiklerini belirterek, siyasetçilerin yüzlerce yılla cezalandırıldıklarına işaret etti. “İddianame nasıl Saray’da ve MHP Genel Merkezinde yazıldıysa, bu karar da aynı odaklar tarafından yazılmıştır” diyen Tülay Hatimoğulları, şunları vurguladı: “Türkiye'de yargı diye bir şey kalmamıştır. Türkiye’de şu anda yargının almış olduğu bu karar, askeri cunta mahkemelerine rahmet okutacak bir karardır. Şu an bir hukuki darbe daha, bir siyasi darbe daha gerçekleşmiştir. Haksız ve hukuksuz yere cezaya çarptırılan arkadaşlarımız bütün dünya kamuoyunun vicdanında beraat etmiştir.

‘KARARLA IŞİD VE FAŞİZMİN YANINDA OLDUKLARINI GÖSTERMİŞLERDİR’

Denizlerin kalemini kıranlar nasıl lanetlendiyse, burada bu kalemi arkadaşlarımız için kıranlar da aynı şekilde lanetlenecek ve tarihin çöp sepetine hatırlanmamak üzere gömülecektir. Halk düşmanı, kadın düşmanı, insanlık düşmanı olan ve Ortadoğu’ya büyük bir felaket yaymak isteyen IŞİD’in yanında olduklarını gösteren bir karar alınmıştır. Biz sabah da ifade ettik. Bu karar ya halklardan ve demokrasiden yana olacak ya da IŞİD ve faşizmin yanında olacaktır dedik. Bugün mahkemenin almış olduğu bu karar onların bir kez daha IŞİD’in ve faşizmin yanında olduklarını göstermiştir. Bu karar yok hükmündedir. Biz bu kararı yok hükmünde sayıyoruz.”

'FAŞİZME ASLA GEÇİT VERMEYECEĞİZ'

Tülay Hatimoğulları, açıklama sonrası parti MYK’sı, DEM Parti ve HDK bileşenleri ile mahkeme sonuçlarını değerlendirmek ve yeni planlamaları görüşmek üzere toplanacağı bilgisini verdikten sonra “Şu bilinsin ki faşizme asla geçit vermeyeceğiz. Bugün faşizmin aldığı bu kararı tanımıyoruz, yok hükmündedir. Faşizme karşı daha çok omuz omuza, daha çok dayanışma zamanıdır” diye konuştu.