Demirtaş: Gerçek sultan halk olacak

İsviçre’nin Fribourg kentinde düzenlenen HDP ile dayanışma gecesinde konuşan Demirtaş, HDP’nin izlediği çoğulcu siyasetten korkanların provokasyonlara başvurduğunu söyledi.

İsviçre’nin Fribourg kentinde düzenlenen HDP ile dayanışma gecesinde konuşan Demirtaş, HDP’nin izlediği çoğulcu siyasetten korkanların provokasyonlara başvurduğunu söyledi. “Elinizdeki mühür kendini sultan sananların yüreğini titretiyor. Bunun için tezgâhlar hazırlıyorlar ama halkımız bu kirli oyunlara cevabını 7 Haziran’da en güçlü bir şekilde verecektir” dedi.

7 Haziran’da yapılacak 25 dönem milletvekili seçimlerine yönelik İsviçre’de kurulan 7 Haziran Seçimleri Platformu öncülüğünde İsviçre’nin Fribourg kentinde HDP ile dayanışmak amacıyla bir gece düzenlendi. Forum Fribourga salonunda düzenlenen geceye HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İsviçre Sosyalist Parti Federal Milletvekili Beat Jans, Sosyalist Parti Basel Kanton Milletvekili Mustafa Atıcı’nın yanı sıra yaklaşık 7 bin kişi katıldı.

HDP İLE HALKLAR MECLİSE

HDP Flamaları ile donatılmış salonda İsviçre’nin farklı kentlerinden gecenin yapılacağı salonun yolunu tutan binlerce Kürdistanlı ve Türkiyelinin sloganı ortaktı: “HDP ile halklar meclise.”

Devrim mücadelesinde hayatını kaybedenler anısında yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından başlayan gecede 7 Haziran’da platformu adına Savaş Demir konuştu. 7 Haziran seçilmelerinin anlam ve önemime değinen Demir, HDP birlikte halkaların meclise yürüdüğü vurguladı.

Geçtiğimiz günlerde Alman polisi tarafından İsviçre ve Almanya da Avrupalı Türkiyeli İşçiler Federasyonu’na (ATİK) yönelik yapılan baskına tepki gösteren Demir, baskını ve ardından gerçekleşen tutuklamaları faşizan bir uygulama olarak nitelendirdi.

Başta AKP olmak üzere sistem partilerinin bugüne kadar halklara gözyaşı ve savaştan başka bir şey sunmadığını belirten Demir, 7 Haziran’dan sonra HDP ile birlikte ülkede her anlamda mağdur edilenlerin meclise gireceğini ifade etti. Yurt dışından HDP’ye gidecek her oyun öneminin altını çizen Demir, herkesi sandık başına gitmesi çağrısında bulundu. Demir ardından Avrupa Süryaniler Birliği (ESU) ve Avrupa Sürgünler Birliği adına yapılan konuşmalarda HDP’ye destek verilmesi dile getirilerek, HDP’nin halkların geleceğinde oynayacağı role dikkat çekildi.

JANS: HDP ÖZGÜRLÜĞÜN VE DEMOKRASİNİN MERKEZİDİR

Gecede söz alan İsviçre Sosyalist Parti Federal Milletvekili Beat Jans, Kürtçe “Rojbaş” diyerek konuşmasına başladı. Kürtlerin kendisi acısından büyük bir anlam taşıdığını ifade eden Jeans, Kürtlerin verdiği özgürlük mücadelesinin takdir edilmesi gerektiğini vurguladı. Kürtlerin Kobanê’de ve Rojava’nın tamamında verdiği mücadelenin insanlık mücadelesi olduğunun altını çizen Jeans, Kürtlerin insanlık düşmanı DAİŞ’e karşı verdiği mücadalenin herkes tarafından desteklenmesi gerektiğini söyledi.

İsviçre’de yaşayan seçmenleri HDP için oy kullanması için sandık başına gitmesi gerektiğini isteyen Jeans, HDP’nin özgürlüklerin ve demokrasinin merkezi olduğunu kaydetti. Sosyalist parti olarak HDP her zaman dayanışma içinde olduklarını ifade eden Jeans, Kürtlerin her alanda verdiği mücadelenin destekçisi olacaklarını dile getirdi.

‘GERÇEK SULTAN HALKTIR’

Jeans’ın ardından yoğun sevgi gösterileri arasında HDP Genel Eş Başkanı Selahattin Demirtaş konuşmasını yapmak amacıyla sahneye çıktı. Herkesi sandık başına giderek oy kullanmaya çağıran Demirtaş, sadece oy kullanmakla yetinilmemesi gerektiğini herkesin çevresindekileri ve Türkiye’deki tanıdıklarını arayarak sandık başına gitmesi için onları ikna etmesi gerektiğini söyledi. İsim vermeden Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ı eleştiren Demirtaş, “Kendilerini ülkenin tek sahibi görenler, bütün ülkeyi malı mülkü gibi görenler daha şimdiden sarayında kendini sultan ilan edenlere gerçek sultanın halk olduğunu göstermeniz lazım. Mühür kimde ise sultan odur” dedi.

‘HDP’NİN GÜCÜNDEN KORKANLAR PROVOKASZONLARA BAŞVURUYOR’

HDP’nin izlediği çoğulcu siyasetin sadece Türkiye’de değil Ortadoğu’nun siyaset çizgisini etkileyecek konuma geldiğini ifade eden Demirtaş, bu durumdan korkanların provokasyonlara başvurduğuna dikkat çekti.

“Elinizdeki mühür kendini sultan sananların yüreğini titretiyor” diyen Demirtaş, “ Bu yüzden engellemeye, provokasyon yapmaya çalışıyorlar. Ama ne yaparlarsa yapsınlar tuzaklarına düşmeyeceğiz. 7 Haziran yani kazanacağımız zafer gününü düşüneceğiz. O zaman göreceksiniz ki verdiğiniz hiç bir oy, attığınız hiç bir slogan yaptığınız hiçbir yürüyüş boşuna gitmemiş olacak” şeklinde konuştu.

...