Erzincan’da Rojava paneli

Erzincan ESP İl Örgütü “Rojava Devrimi” konulu söyleşi düzenledi. Söyleşiye katılan ETHA ve ANF muhabiri ve editörü gazeteci Arzu Demir, “Devrim önce kadınların yaşamını değiştirdi" dedi.

Erzincan ESP İl Örgütü “Rojava Devrimi” konulu söyleşi düzenledi. Söyleşiye katılan ETHA ve ANF muhabiri ve editörü gazeteci Arzu Demir, “Devrim önce kadınların yaşamını değiştirdi. Sadece burada kalmadı. Kadınlarla, bu devrimden ve hayattan alacakları ne varsa almasının mekanizmalarını yarattı” dedi.

Erzincan ESP İl Ögrütü, ‘Rojava Devrimi’ konulu bir söyleşi düzenledi. Söyleşiye aralarında HDP Erzincan milletvekili adayları Erol Ağdaş ve Fatma Turan ile HDP İl Eşbaşkanlarının da bulunduğu 120 katıldı.

Erzincan Ulalar Beldesi Düğün Salonu’nda yapılan söyleşiyi Rojava devriminde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Söyleşide konuşma yapan Gazeteci Arzu Demir, Rojava devriminde yaşamını yitiren savaşçılar Suphi Nejat Ağırnaslı, Sibel Bulut, Emre Aslan, Jinda Ronahi ve Canda Welat’ı anarak konuşmasına başladı. Suriye devletinin Rojava’daki politikalarına anlatan Demir, “Rojava halklarının siyasal olarak kendilerini ifade etmelerinin önüne geçilirken, ekonomik olarak yoksul ve yoksun bırakıldılar” dedi.

Rojava’nın Kürt özgürlük hareketinin, Türk sömürgeciliğine karşı yürüttüğü mücadelenin deneyimlerinden beslendiğini anlatan Demir, “Arap baharının Suriye’ye vuran rüzgarında, emperyalistlerin halkların isyanını çalma girişimi Suriye’de başarıya ulaşınca, Rojava, 3. yol olarak yeni yaşamı inşa etme yoluna girdi” dedi.

“Bu yeni yaşamda kadın-erkek ve doğa-insan arasındaki çelişkiler ile halklar arasındaki çelişkiler, eşitlik ve özgürlük temelinde yeniden inşa ediliyor” diyen Demir, devrimin bir kadın devrimi olduğunun altını çizdi.

Rojava devriminin inşaasından, savunulmasına kadar tepeden tırnağa her yerinde kadınların olduğunu belirten Demir şöyle konuştu: “Devrim önce kadınların yaşamını değiştirdi. Sadece burada kalmadı. Kadınlarla, bu devrimden ve hayattan alacakları ne varsa almasının mekanizmalarını yarattı. Rojava’da kadınların özsavunma hakkı anayasal bir haktır. Ve pratik olarak uygulanmaktadır. Kadın kooperatiflerinden kadın akademilerine çok sayıda kurumla kadınların devrimdeki ve hayattaki varlık hakkı güvence altına alınmış durumdadır. Bu nedenle Rojava devrimi, kadın devrimidir.”

Rojava devriminin bir diğer temel özelliğinin halklar devrim olduğuna dikkat çeken Demir, “Tüm halkların bu devrime katılmasının mekanizmaları kurulmuş durumda” dedi.

Rojava ekonomisi ve adalet sistemini de anlatan Demir, devrimin hala DAİŞ gibi çeteci güçlerin tehdidi altında olduğunu belirtti, “Devrimle dayanışmanın nasıl sürdürüleceğini; Türkiye devrimci harekete düşünmek zorunda” diye konuştu.

AKP’nin Rojava’ya yönelik politikasında temelde bir değişiklik olmadığına da dikkat çeken Demir son olarak şunları belirtti: “Sınır kapılarının açılmasını, ambargonun son bulmasını sağlayacak bir politika da sürdürülmedir.”

Demir sunumunun ardından sorulara yanıt verdi. 

...