GÜNDEM 28 NİSAN 2024

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- Türk devletinin Medya Savunma Alanları ve Rojava’ya yönelik işgal saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- Emek üzerinden soyguna ve sömürüye dayalı kurulan tekelin, Kurdistan’daki savaşın temel beslenme kaynağı olduğuna dikkat çeken PKK MK Üyesi Cemal Şerik, işçi ve emekçilerin bu savaşa karşı mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

-Stêrk TV ve Medya Haber televizyonlarına dönük saldırıyı kınayan IFJ Başkanı Dominique Pradalié, “Her defasında aynı gerekçeyle sürgündeki Kürt medyasına saldırı kabul edilemez. Polisin tutumu gazetecileri korkutmaya dönüktür” dedi.

- Amed Kürt Dili Enstitüsü Eşsözcüsü Mine Karakaş, asimilasyon politikalarını boşa çıkarmak için Kürtçenin hayatın her alanında kullanılması gerektiğini söyledi.

- İran devletinin de Türk devleti gibi Kürt halkına zulmettiğini vurgulayan KNK Üyesi Esrîn Qadirî Abdullah, “Saldırılara karşı tüm partilerin görevi Kürtlerin kazanımlarını korumaktır” dedi.

-  İstanbul’da 50 bin binanın yıkılacak durumda olduğuna işaret eden MAG eğitmeni ve gönüllüsü Deniz Özgür, sadece İstanbul’da depreme hazırlanmanın birkaç yılı alacağını ve arama kurtarma eğitimi alan en az 1 milyon gönüllüye ihtiyaçları olduğunu söyledi.

-Evinin anahtarı, tülbenti ve Kürt ulusal elbiseni çantasına koyarak köyünden Efrîn merkeze doğru yol alan Hacer Ana, evine dönme umuduyla anahtarını hala saklıyor.

- KHK ile ihraç edilen tüm arkadaşları işlerine dönünceye kadar mücadele edeceklerini vurgulayan Eğitim Sen Amed 1 No'lu Şube Eşbaşkanı Saliha Zorlu, 1 Mayıs'ta Êlih'te düzenlenecek bölge mitingine katılım çağrısında bulundu.

- "Jin Jiyan Azadî felsefesiyle Kurdistan'ı özgürleştirelim, demokratik bir ulus inşa edelim" şiarıyla 7. kongresini gerçekleştiren PJAK partisinin Eşbaşkanı Peyman Viyan, kongre kararlarını hayata geçirmek için var güçleriyle çalışacaklarını belirtti. 

*Kurulduğu günden beri ırkçı saldırılara, cezalar, saldırılar, tehdit ve tacizlere uğrayan Amedspor, bugün deplasmanda Somaspor ile karşılaşacak. Sahadan galibiyetle ayrılması halinde 12 yıldır özlemini çektiği şampiyonluğu neredeyse garantileyecek.