HDP, Trabzon'daki işçilerin açlık grevini Meclis'e taşıdı

HDP Grup Başkanvekili Baluken, Trabzon'da TOKİ işçilerin haklarını alamadıkları için yedi gündür açlık grevinde olduğunu ve bugün ölüm orucuna başlayacaklarını belirterek, hükümete işçilerin talebini karşılayıp karşılamayacağını sordu.

HDP Grup Başkanvekili Baluken, Trabzon'da TOKİ işçilerin haklarını alamadıkları için yedi gündür açlık grevinde olduğunu ve bugün ölüm orucuna başlayacaklarını belirterek, hükümete işçilerin talebini karşılayıp karşılamayacağını sordu.
HDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Trabzon'da bir haftadır açlık grevinde olan TOKİ işçilerine dair Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

'İŞÇİLERİN HAKLARI VERİLMEDİ'

Baluken soru önergesinde, Trabzon'da TOKİ tarafından yaptırılan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde çalışan 150 işçinin, iki buçuk yıllık çalışmalarının karşılığını alamadıklarını belirtti. "TOKİ’nin batan bir şirkete verdiği bu yapım işinde çalışan işçiler, firmanın battığını fark edince TOKİ yetkilileri tarafından çalışmaya devam etmeleri gerektiği ve haklarının teslim edileceği telkiniyle karşılaşmıştır" diyen Baluken, aradan geçen süreye rağmen işçilerin haklarını alamadığını ve on yedi işçinin yedi gündür açlık grevine başladıklarını ifade etti. 

'ÖLÜM ORUCUNA BAŞLAYACAKLAR' UYARISI

Baluken, yedi günlük açlık grevi süresince gerek yereldeki siyasetçilerin verdikleri sözleri tutmaması gerekse de TOKİ bürokratlarının bu sorunla ilgilenmemesi sonucunda işçilerin seslerini duyurmak ve haklarını almak için bugün ölüm orucuna başlayacaklarını kaydetti.

'TALEPLERİ KARŞILAYACAK MISINIZ?'

HDP'li Baluken, Başbakan Davutoğlu'na şu soruları yöneltti:
"Açlık grevinde olan işçilerin haklarının teslim edilmesi için bir girişiminiz var mıdır? Açlık grevini ölüm orucuna çeviren işçilerin bu eylemlerini sonlandırması için haklarının verilmesi talebini karşılayacak mısınız?
İşçilerin mağduriyetinin giderilmesi için TOKİ aracılığı ile bir müdahillik durumunuz olacak mıdır?
Gerek işçileri mağdur ederek gerekse de kamusal hizmet vermesi planlanan bir işin aksamasına neden olan firmaya yaptırım uygulanacak mıdır?
TOKİ’nin batık firmalara ısmarlama işler verdiği bilgisi doğru mudur?
TOKİ’nin ihalesini gerçekleştirdiği çok sayıda inşaat yapım işinde, yüklenici firmalar tarafından işçiler çalıştırılıp hakları ödenmemek suretiyle hak gasbına uğratılmaktadır. Türkiye genelinde TOKİ yüklenicisi firmalar tarafından hakları gasp edilen işçilerle ilgili bilginiz var mıdır? İşçilerin TOKİ yüklenicisi firmalar aracılığı ile sömürülmesine karşı işçileri korumak amaçlı teminat oluşturmayı düşünüyor musunuz?"