Leyla Güven’e ‘eleştiri’ nedeniyle 5 ay hapis cezası

Cezaevinde rehin tutulan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven hakkında, belediyelere kayyum atanmasını eleştirdiği için 5 ay hapis cezası verildi.

Tutsak Kürt siyasetçi Leyla Güven’in 15 Eylül 2016’ta Êlih'te düzenlenen bir toplantıda yaptığı konuşma dava konusu oldu. 

Kayyumları eleştirdiği için Güven hakkında “Örgüt propagandası yapmak”, “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” ile “Türk milletini, devletini, Meclisi, hükümeti ve yargı organlarını” alenen aşağılamak” iddialarıyla iddianame hazırladı.

Batman 4’üncü Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlayan yargılamada karar bugün çıktı. Leyla Güven duruşmaya katılmazken, avukatı Serdar Çelebi, müvekkilinin yaptığı konuşmanın düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında kaldığını belirterek, buna ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği kararları mahkemeye sundu ve müvekkilinin beraatını talep etti.

Ancak mahkeme, Leyla Güven'e Türk milletini, devletini, Meclisi, hükümeti ve yargı organlarını alenen aşağılama suçundan 5 ay hapis cezası verdi. Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek suçlamasından ise Leyla Güven beraat etti.