İsviçre tasarruf için Ukraynalı mültecileri işgücüne katacak

İsviçre Federal Konseyi, sığınma yardımlarından tasarruf etmek için mültecileri işgücüne katılmaya teşvik etmeyi planlıyor.

2028 yılına kadar 700 milyon frank tasarruf etmeyi hedefleyen İsviçre Konfederasyon, bu amaçla Ukraynalı mültecileri işgücü piyasasına daha etkin bir şekilde entegre etmeyi planlıyor. Federal Meclis Üyesi Beat Jans, "Bu kişilere net bir mesaj göndermeliyiz" dedi.

Beat Jans, Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında, "İsviçre, Rus saldırısının kurbanlarını kucaklayarak destekledi" dedi ve ‘’S’’ koruma statüsünün geçici olduğunu vurguladı. Bu geçici koruma statüsündekilerin bir gün evlerine geri dönmesi gerekiyor. 

İki yılda 90 bini aşkın Ukraynalı kadın ve erkeğe İsviçre’de geçici koruma statüsü verildi. 

Federal Konsey, S statüsüne sahip kişilerin iş hayatına entegrasyonunu teşvik ederek önemli tasarruflar sağlamayı amaçlıyor. Bu doğrultuda, bir dizi önlem benimsenmiş durumda. Adalet ve Polis Bakanlığı başkanı, "Bu kişilere net bir sinyal vermeliyiz. Onlar da üzerlerine düşeni yapmalı" dedi.

Hedef, 2024 yılı sonuna kadar işgücüne katılım oranını %40'a çıkarmak. Ancak Nisan ayında bu oran, ülke genelinde %24 olarak gerçekleşti. Bu konuda kantonlar arasında büyük farklılıklar bulunuyor.

Bununla birlikte, bölgesel istihdam ofislerinin (ORP) faaliyetleri güçlendirilecek. Gelecekte, sosyal yardım ve istihdamla ilgili çeşitli hizmetlerin, çalışabilir kişileri kayıt olmaya teşvik etmesi planlanıyor.

Entegrasyon sürecinde dil becerilerinin de önemli olduğu belirtiliyor. Bu doğrultuda, kantonlarda dil kursları düzenleniyor. Entegrasyonun başarılı olabilmesi için kişilerin mali açıdan bağımsız olmaları gerektiği vurgulanıyor.

Beat Jans, işletmelerin de mültecilere fırsat vermesi gerektiğini belirtti. Adalet ve Polis Departmanı (DFJP), yönetim ile ekonomi arasındaki bağlantıyı sağlayacak profesyonel bir entegrasyon delegesi atadı.

Yakın gelecekte, iş teklifleri için dijital bir platformun uygulamaya konması planlanıyor. Bu platform, iş arayanları işverenlerle buluşturarak entegrasyon sürecini kolaylaştırmayı hedefliyor.

Federal Konsey, bu ve benzeri önlemlerle yaklaşık 650 milyon frank tasarruf etmeyi umuyor. S statüsünün geleceği hakkında ise 2024 sonbaharına kadar bir rapor sunulması bekleniyor.