Amed Newroz'unun startı verildi

DTK 21 Mart’ta Amed’de yapılacak olan Newroz kutlamalarının startını verdi. Kutlamalara geniş katılım çağrısı yapan DTK, Afrika’dan Güney Amerika’ya kadar birçok yabancı siyasetçi, akademisyen ve sanatçının davet edildiğini ifade etti.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) 21 Mart’ta Amed’de yapılacak olan Newroz kutlamalarının startını verdi. Yapılacak olan kutlamalara halk tarafından geniş katılım çağrısı yapan DTK, Afrika’dan Güney Amerika’ya kadar birçok yabancı siyasetçi, akademisyen ve sanatçının davet edildiğini ifade etti.
 
DTK, 21 Mart’ta Amed’da kutlanacak olan Newroz etkinliğine ilişkin bir basın mensupları ile bir araya geldi. Bir otelde gerçekleşen basın toplantısına DBP İl Eşbaşkanı Ali Şimşek, HDP İl yöneticileri, Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak, Fırat Anlı, Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve basın mensupları katıldı. Basın açıklamasında konuşan Newroz Tertip Komitesi Başkanı ve DTK Daimi Meclis üyesi Seydi Fırat, 21 Mart’ta dünyanın gözünün Amed’de yapılacak olan Newroz kutlamalarında olacağını ifade etti. 
2013 yılı Newroz kutlamalarında yapılan çağrıya dikkat çeken DTK, “Newroz; barış, kardeşlik ve özgürlük çiçeğidir. Kobanê direnişi insanlık tarihinde çok önemli bir sayfa açtı. Bu direniş Kürtlerin en büyük direnişidir. Bu direniş ruhuyla 2015 Newroz'unu kutluyoruz” dedi.
 
‘ÖZGÜRLÜK İSTEYEN HERKES KATILSIN’
 
Ardından konuşan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak ise, büyükşehir ve ilçe belediyeleri olarak Newroz hazırlıklarına başladıklarını kaydederek, özgürlük umudunu büyütmek isteyen herkesin 2105 Amed Newroz'una katılması gerektiğini ifade etti. Amed Newroz'unun dünyadaki en önemli ve sayılı etkinlikler içerisinde yer aldığını belirten Kışanak, “Newroz halkımızın direnerek ortaya çıkardığı bir bayramdır. Diyarbakır Newroz'una katılacaklar özgürlüğü soluyacak. Bu yılki Newroz'a Kobanê ve Şengal direnişi damgasını vuracak. Amed Newroz'u Kobanê ve Şengal direnişi ile buluşma Newroz'u olacak” şeklinde konuştu.
 
‘TARİHE NOT DÜŞECEK’
 
Newroz'da verilecek mesajların tarih sahnesinde yepyeni bir sayfa açacağını söyleyen Kışanak, “Özellik Sayın Öcalan'ın mesajı yeni bir sürecin başlangıcı olacaktır. Bu Newroz tarihin çok önemli bir sayfasını oluşturacak. Gelin hep birlikte Newroz halayına duralım. Amed, özgürlük arayışı olan herkesindir. 2015 Newroz'u tarihe büyük bir not düşecek” ifadelerini kullandı.
 
Kışanak’ın ardından DBP İl Eşbaşkanı Ali Şimşek Kürtçe yaptığı konuşmasında, Newroz’u tüm yılın hasat zamanı olarak değerlendirdi. Bu yıl yapılacak olan Newroz etkinliklerinin çözüm sürecinde gelinen nokta itibariyle büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Şimşek, “Bu yılki Newroz önceki tüm Newroz’ların anasıdır. Çözüm sürecinin nihai bir sonuca ulaşması sadece Türkiye’de değil tüm Ortadoğu’ya etki edecek” dedi.
Görüntülü mesaj olacak mı?
Basın mensuplarının ‘İmralı’dan görüntülü bir mesaj var mı? sorusu üzerine Newroz Tertip Komitesi Başkanı ve DTK Daimi Meclis üyesi Seydi Fırat, “Kürt halkının bu yönde bir talebi vardır ama netleşen bir durum henüz yok” şeklinde konuştu.