GÖRÜNTÜLÜ

Celal Başlangıç son yolculuğuna uğurlandı

Gazeteci Celal Başlangıç, Köln kentinde son yolculuğuna uğurlandı.

CELAL BAŞLANGIÇ TÖREN

Gazeteci Celal Başlangıç için Almanya'nın Köln kentine bağlı Nordfriedhof’taki Trauer Halle’de bir tören düzenlendi. Törene Başlangıç’ın yakınlarının yanı sıra çok sayıda gazeteci, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Gazeteci Günay Aslan, Celal Başlangıç ile sohbetlerine ilişkin bir anekdotla konuşmasına başladı. Günay Aslan, ‘’Celal, Kürt, Türk, Arap, Laz, Çerkes, bu kimliklerin hiç birine sığmayan biriydi. İnsanı merkez alan bir bakış açısı vardı. Celal birine baktığı zaman Kürt mü, Türk mü diye görmüyordu. Sadece insan görüyordu’’ dedi. Aslan, Başlangıç’ın inkarcı Türk devletinin ideolojisi ile kendi arasına kalın bir çizgi çektiğini belirterek, "Celal devletin ne söylediğine değil, bu söylemin altında neyi gizlediğine bakardı’’ diye ekledi. 

İnsan hakları konusundaki tutumunun onu Kürt meselesinde de tutum almaya götürdüğünü ifade eden Günay, ‘’Kürtlere yapılan zulme ışık tuttu (...) Kürt halkının kalbinde saygın, seçkin bir yer edindi’’ diye konuştu.

Gazeteci Hasan Cemal, törendeki konuşmasında Başlangıç'ın Cumhuriyet gazetesinde çalışırken gündemi belirleyen Yeşilyurt köylülerine dışkı yedirilmesi haberini hatırlattı. Cemal, "Celal çok iyi bir gazeteciydi, çok iyi bir insandı. Huzur içinde uyu kardeşim, seni hep iyi hatırlayacağız" dedi.

Gazeteci Can Dündar da "Bu ülkenin tarihi biraz ülkeyi sevenlerle soyanlar arasındaki bilek güreşinin tarihidir. Sevenler soyanları sorguladıkça, soyanlar sevenleri hapsetmiştir, zulmetmiştir. Mahkemelerde süründürmüştür, sürgünlere yollamıştır" dedi.

Gazeteci, Kısa Dalga Genel Yayın Yönetmeni Kemal Göktaş ise "İki tür gazeteci var. Biri ün için, kariyer için, para kazanmak için bu mesleğe girenler. Bir de efkarı memleket olan, ne olacak bu memleketin hali sorusuna bir yanıt üreterek gazeteci olanlar. Celal abi bu ikincilerdendi ve en iyilerdendi" dedi.

Gazeteci Banu Güven de "Celal Başlangıç beni bugünkü gazeteci yaptı. Ve daha nicelerini" vurgusunda bulundu.

Uğurlama konuşmalarının ardından Başlangıç’ın arkadaşları kortej halinde defnedileceği yere kadar yürüdü.

Başlangıç, meslektaşları ve dostlarının oluşturduğu kalabalık bir kortej ve çiçekler eşliğinde defnedildi.

Celal Başlangıç'ın cenazesine katılanlar arasında şu isimler de yer aldı: "Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Antalya Milletvekili Saruhan Oluç, müzisyen Suavi, gazeteci Can Dündar, ve eşi Dilek Dündar, gazeteci Hasan Cemal, eski Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, HDP eski Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, gazeteci Günay Aslan, eski HDP Milletvekili Hasip Kaplan, sanatçı Ferhat Tunç, gazeteci- yazar Banu Güven, gazeteci- yazar Ragıp Duran, Kısa Dalga Genel Yayın Yönetmeni Kemal Göktaş."