Dilekçi: Van’da gelişebilecek tüm provokasyonların sorumlusu AKP hükümetidir

HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, AKP Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay ve AKP Van İl Başkanı Zahir Soğanda’nın son günlerde yaptığı açıklamaları ‘Provokasyon hazırlığı’ olarak değerlendirdi.

HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, AKP Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay ve AKP Van İl Başkanı Zahir Soğanda’nın son günlerde yaptığı açıklamaları ‘Provokasyon hazırlığı’ olarak değerlendirerek “Biz parti olarak asla bir şiddet eyleminin içinde bulunmadık bulunmayacağız. Açıkça ilan ediyoruz. Kentimizde yaşanabilecek herhangi bir provokasyonun sorumlusu AKP iktidarı ve onun il başkanı olacaktır” dedi.

HDP Van İl Örgütü, HDP Van aday adayları ile bir araya geldi. İpekyolu Belediyesi Berivan Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya HDP Van İl Eş başkanları M. Veysi Dilekçi, Avukat Derya Havya, İl yöneticileri ve aday adayları katıldı. Toplantı Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşu ile başladı.

‘HDP ASLA BİR ŞİDDET EYLEMİNİN İÇİNDE OLMADI, OLMAYACAK’

Toplantının açılış konuşmasını yapan HDP Van İl Eş Başkanı Veysi Dilekçi, AKP genel başkan yardımcısı Yasin Aktay ve AKP Van İl Başkanı Zahir Soğanda’nın HDP’ye yönelik söylemlerine cevap verdi. Dilekçi, kendilerine yönelik olan her saldırının sorumlusunun AKP olduğunu belirterek AKP’nin son zamanlarda kullandığı söylemlerle bazı adreslere mesaj verdiğine dikkat çekti. HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın da provokatif girişimlere dikkat çektiğini kaydeden Dilekçi, “HDP’nin önümüzdeki seçimlerde barajı aşacağının netleşmesinin ardından partimize yönelik saldırılar artmıştır. Partimiz aleyhine AKP tarafından bir karalama kampanyası yürütülmekte ve partimiz şiddet organizasyonu olarak gösterilmektedir. Oysa biz bundan sonra bize yönelik her türlü saldırının adresinin iktidar partisi olduğunu biliyoruz. Çünkü bu açıklamalarla belli adreslere mesajlar verilerek partimiz hedef gösteriliyor. Yarın gelişecek her türlü provokatif girişimleri, her türlü provokasyonu partimize mal etme anlayışı içindeler. Buradan açıkça ilan ediyoruz. Bu söylemler yaşanabilecek saldırıları partimize mal etme arayışıdır. Partimizi hedef gösteren bu anlayış gelişebilecek bütün provokasyonların birinci derecede sorumludur” diye konuştu.

‘PARTİMİZİ ŞİDDETLE ÖZDEŞLEŞTİRENLER HALKIMIZIN TERCİHLERİNE HAKARET EDİYORLAR’

HDP’nin ezilenlerin, mazlumların hakkını savunan ve mücadelesini yürüten bir siyasal hareket olduğunu vurgulayan Dilekçi şunları ifade etti: “Biz bugüne kadar hiçbir şiddet eyleminin içinde bulunmadık. Ama bu ülkenin bir gerçekliği var. Bu ülkenin gerçekliklerine dokunan, bunu ifade eden, sorunların çözümünü esas alan partimizi şiddetin bir parçası olarak göstermek provokasyonlara davetiye çıkarmaktır. Birilerinin mayasında yalakalık, hırsızlık, şiddet olabilir. Ancak bizim hareketimiz Mahirlerden, Denizlerden, Mustafa Suphilerden, Kemal Pirlerden, Mazlum Doğanlardan günümüze kadar mücadele yürüten devrimcilerin bıraktığı bir mirastır. Geçmişimiz berrak bir geçmiştir. HDP’nin şiddete yönelik herhangi bir eylemi olmamıştır, olmaz da. Kürt sorununun doğurduğu bazı sonuçlar ve bu sonuçlardan kaynaklı bazı süreçler yaşanmış olabilir. Ancak tüm sorunların demokratik, barışçıl yöntemlerle çözüleceğine inanıyor ve bunun için çabalıyoruz. İki yıldır Sayın Öcalan’ın ortaya koyduğu demokratik barış sürecine en çok sahip çıkan partiyiz. Bunun öncülüğünü yapıyoruz Sayın Öcalan’ın Türkiye’nin değişim ve dönüşümü için ortaya koyduğu çabaları destekliyor ve sonuna kadar da yanında olacağız. Bunun için her gün sokaklardayız, bunun için her gün anti-demokratik yasalara karşı mücadele eden bir siyasi partiyi mayasında şiddet var şeklinde değerlendirenler halkımızın yaptığı tercihe hakaret ediyorlar.”

 ‘YASİN AKTAY BİRİLERİNİN ÖNÜNE KOYDUĞU TASLAKLARLA KONUŞUYOR’

AKP Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay’ın son zamanlarda sık sık Van’a gelerek partilerine hakaret ettiğini dile getiren Dilekçi, Aktay’ın kendi düşünceleri ile değil Tayyip Erdoğan’dan kaptığı söylemlerle konuştuğunu kaydetti. Aktay’ın birileri tarafından önüne konulmuş taslaklarla konuştuğunu ve birilerine yalakalık yapma gayreti içinde olduğunu dile getiren Dilekçi, “Tayyip Erdoğan’ın buradaki sözcülüğünü yapıyor. Sürecin geleceğine ilişkin bir fikir ve önerisi söz konusu değildir. Onun için bu kentte herkese sesleniyoruz ve ilan ediyoruz. Bu kentte gelişebilecek her türlü provokatif girişimden iktidar partisi ve onun il başkanı sorumludur. Hükümetin güvenlik güçlerinin halkın araçlarını ateşlerin için attıklarını gördük. Kimin şiddetten yana olduğu ortadadır, Cizre’de çocukları katleden güvenlik güçlerini gördük. Onun için bizlerde siyasi parti olarak provokatif eylem ve söylemlere karşı duyarlı olacağız ve bu provokatif saldırıları boşa çıkartacağız. Şöyle bir anlayışları var. 80 darbesinin getirdiği anti-demokratik seçim barajından hırsızlık yaparak parlamentoya gitme hesabı yapıyorlar. Bizler örgütlü gücümüzle tüm bu oyunları boşa çıkaracağız” dedi.

‘HDP BARAJI AŞACAĞI İÇİN SALDIRIYORLAR’

Türkiye’de HDP’nin büyük bir rüzgar estirdiğini söyleyen Dilekçi şöyle konuştu: “2002’den sonra ilk defa partimizin ismiyle, kimliğimizle seçimlere gireceğiz. Geçmişte anti-demokratik baraj nedeniyle sıkıntılar yaşadığımız için 2 dönemdir halkımızın ve hareketimizin takdiriyle bağımsız adaylarla parlamentoya girerek orada grup oluşturuyoruz. Son yerel seçimlerde ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde önemli bir başarı elde ettik. Önümüzdeki seçimlerde bunun getirdiği hava ile seçimlere gireceğiz. İşte bu yüzden korkuyorlar ve farklı yol-yöntemlere başvuruyorlar. HDP’nin karşısında çaresiz kaldıkları için Cumhurbaşkanı bile meydana çıkıp HDP’ye saldırıyor.”

Toplantı Dilekçi’nin konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam etti.