Lice adalet arıyor

Lice Adalet Arıyor Platformu üyeleri 1 Nisan’da İzmir’de görülecek olan Lice davasına ilişkin duyarlıklık ve dayanışma çağrısı yaptı.

Lice Adalet Arıyor Platformu üyeleri 1 Nisan’da İzmir’de görülecek olan Lice davasına ilişkin duyarlıklık ve dayanışma çağrısı yaptı. Platform sözcüsü Şiyar Kaymaz, Lice davasında 30 binden fazla mağdurun bulunduğunu vurgulayarak, hakikatlerin ortaya çıkarılmasını istedi.
Amed’in Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te aralarında Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın da bulunduğu 16 kişinin hayatını kaybettiği Lice davası 1 Nisan tarihinde İzmir’de görülecek. Lice Adalet Arıyor Platformu üyeleri duruşma öncesi bir basın açıklaması yaparak hakikatlerin ortaya çıkarılmasını istedi. 
21 yıl önce Lice’de gerçekleştirilen olayları anımsatan Platform sözcüsü Şiyar Kaymaz, “21 yıl önce 30 bin nüfuslu bir ilçeyi ve köylerini yok eder şekilde yakıp yıkan olayların faillerine, şimdiye kadar kimse ne hesap sora bildi, nede onları yargılayacak bir hukuk ve adalet sistemi karşımıza çıktı. Son olarak açılan dava ise faili meçhul davalarda sistematik şekilde uygulanan ‘nakil’den dolayı İzmir’de görülmeye karar verildi. Bu davanın bu saate kadar ki sürecinde 30 binden fazla mağduru bulunmaktadır.  Bu mağdurlar içinde çocuk, kadın, yaşlı, öğretmen, memur, asker bulunmakta.  Şuan yaşayan en büyük mağduru ise Bahtiyar Aydın’ı öldürmekten yargılanan ve 18 yıldır tutuklu olan 78 yaşındaki hasta tutsak Mehmet Emin Özkan’dır. Kabul edilen Lice İddianamesinde suçsuz olduğu anlaşılmasına rağmen bir buçuk yıldır hala esaret altında tutulmaktadır” dedi.

HAKİKATLER ORTAYA ÇIKARILSIN

“Bu ülkede halkların barış içinde beraber yaşaması ve bir aidiyet duygusu oluşması için Lice katliamı davası fırsattır” diyen Kaymaz, sözlerine şöyle devam etti: “Bu davada Türkiye halkı, yaşanan kirli savaşın ve psikolojik algı oluşturmaların halkları nasıl boğazladığını görmemizi sağlayacaktır. Barışın teminatı olacak olan hakikatlerle yüzleşmedir. Özellikle faili meçhul davalarının artık basit bir adli yargılamadan çıkarılarak her biri birer hakikatleri araştırma ve yüzleşme heyetlerine dönüşmesini arzuluyoruz.  Bundan dolayı öncelikle 18 Yıldır esaret altında olan M. Emin Özkan’ın özgürlüğüne kavuşması ve Lice olaylarının hakikatlerinin ortaya çıkması adına sizleri 1 Nisan’da İzmir 1. ACM’de görülecek dava yönelik kamuoyu oluşturmaya ve mağdurlarla dayanışmaya davet ediyoruz.”