Süryani komutan Heysem Yonan Hasekê’de son yolculuğuna uğurlandı

Til Temir direnişinde yaşamını yitiren Süryani Askeri Meclisi komutanlarından Senherîb (Heysem Yonan), Hasekê’deki Süryani Mezarlığı’nda son toprağa verildi.

Til Temir direnişinde yaşamını yitiren Süryani Askeri Meclisi komutanlarından Senherîb (Heysem Yonan), Hasekê’deki Süryani Mezarlığı’nda son toprağa verildi.

DAİŞ çetelerinin Til Temir’de Asuri halkına yönelik saldırılarına karşı 23 Mart günü Til Hirmiz köyünde sergilenen direnişte  yaşamını yitiren Süryani Askeri Meclisi komutanlarından Senherîb’in (Heysem Yonan) cenaze töreni için bugün Hasekê’de Süryani, Kürt, Arap, Asuri, Keldani yüzlerce kişi, Nasira Mahallesindeki Meryem El-Ezrai Kilisesi önünde toplandı.

Demokratik Özerklik Yönetimi’nden İnsan Hakları Konseyi Başkanı Senherîb Bersûm, Ekonomi ve Ticaret Konseyi Başkanı Siham Qeryo, Savunma Konseyi Başkan yardımcısı Ebdulehed Gewriyê ve Dışişleri Konseyi Başkan yardımcısı Şamîran Şamûn’dan oluşan bir heyet de, bölgedeki siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle birlikte cenaze töreninde hazır bulundu.

Komutan Senherîb için kilisede dini tören düzenlendi. Ardından Süryani Mar Cercis Ortodoks Kilisesi Partiği Antonios El-Heno yaptığı konuşmada bölgeyi savunurken şehit düşen tüm direnişçileri andı.

Cenaze için bir araya gelen kitle, Patriğin konuşmasından sonra cenazeyi Kiliseden alarak onlarca araçlık bir konvoyla kentte geniş bir tur attı ve Mişêrfê Mahallesindeki Süryani Mezarlığına  doğru harekete geçti.

Mezarlıkta Komutan Senherîb ve devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Süryani askeri Meclisi ve YPG savaşçıları da Komutan Senherîb için askeri tören düzenledi.

Daha sonra Süryani Askeri Meclisi Sözcüsü Kîno Gabriel bir konuşma yaptı.

Komutan Senherîb ve tüm yoldaşlarının mücadelesini sürdürme ve çizgilerini takip etme sözünü yineleyen Kîno Gabriel, “Halkımız tarih boyunca birçok katliama maruz kaldı. DAİŞ katliamına dur demek için de arkadaşlarımız direniyor. Şehit arkadaşımız halkımızın davasına inandı. Bu inanç uğruna kanını canını vermekte tereddüt etmedi. Anısına ve mücadele çizgisine sonuna kadar bağlı kalacağız” dedi.

Özgürlük savaşçılarının yürüttükleri mücadele ve verdikleri bedellerle yollarını aydınlattığını ifade eden Gabriel, bölgede yaşanan duruma da dikkat çekerek “tarihi bir süreçten geçiyoruz. Bu süreç, bölgeye yönelik saldırı ve tehditler karşısında bizlere birlik olmayı ve direnmeyi dayatıyor. Bizlere Süryani, Asuri, Keldani denmesini kabul etmiyoruz. Çünkü biz biriz, bir halkız. Bu temelde Mezopotamya topraklarında yaşayan halkımızın davasını savunma ve saldırılardan koruma sözü veriyoruz” dedi.

Mezarlıktaki tören ve konuşma ardından Süryani direnişçi ve komutan Senherîb’in cenazesi, direnişi selamlayan sloganlar ve zılgıtlar arasında toprağa verildi.

Senherîb için yarın Hesekê’deki Meryem El-Ezra Kilisesi’nde taziye çadırı kurulacak ve taziyeler kabul edilecek.