Türk devleti oğlunun kemiklerini vermiyor - GÖRÜNTÜLÜ

Türk ordusu ile yaşanan çatışmada yaşamını yitiren PKK gerillası Mehmet Emin Ekerler’in toplu mezara gömülen cenazesi ailesine verilmiyor.

Türk ordusu ile yaşanan çatışmada yaşamını yitiren PKK gerillası Mehmet Emin Ekerler’in toplu mezara gömülen cenazesi ailesine verilmiyor. Anne Sultan Ekerler, oğlunun cenazesinin kendilerine verilmesini isteyerek, ”Devlet ve AKP barış konusunda samimiyse toplu mezar yerlerini açıklasın kemiklerimizi bize versin“ dedi.

Mardin’in Stewrê (Savur) ilçesinde 16 Haziran 1995 yılında Türk ordusu ile yaşanan çatışmada şehit düşen PKK gerillası Mehmet Emin Ekerler, Türk ordusu tarafından, aynı çatışmada yaşamını yitiren üç arkadaşı ile birlikte toplu mezara gömüldü. Toplu mezarın çatışmanın yaşandığı Savur bölgesinde olabileceğini öne süren Ekerler’in ailesi çocuklarının gömüldüğü toplu mezardan çıkarılarak kendilerine verilmesini istiyor. Aile, Mardin İHD Şubesine de hukuki yardım talebinde bulundu.

‘OĞLUNUN CENAZESİ VERİLMEDİ‘

Amed’e bağlı Bismil ilçesinin Terxê (Üçtepe) köyünden 90’lı yıllarda devletin baskısı üzerine Amed’e göç etmek zorunda kaldıklarını anlatan Sultan Ekerler, burada büyük oğlu ve eşinin tutuklandığını ardından küçük oğlu Mehmet Emin’in ise 1995 yılında PKK saflarına katıldığını söyledi. Aynı yılın Haziran ayında oğlunun Savur ilçesi kırsalında yaşanan bir çatışmada hayatını kaybettiği haber aldıklarını aktaran anne Ekerler, bu tarihten sonra oğlunun cenazesini almak istediklerini ancak bu isteklerinin devlet tarafından reddedildiğini ifade etti.

‘TOPLU MEZAR YERLERİ AÇIKLANSIN‘

Mardin İHD Şubesine hukuki yardım talebi ile başvurduklarını açıklayan anne Sultan Ekerler, ”Türk devleti ve AKP hükümeti barış konusunda ne kadar samimi olduklarını göstermek istiyorsa toplu mezarlara atılan yüzlerce evladımızın kemiklerini bize versin. Toplu mezar yerlerini açıklasın ve sorumlularından hesap sorsun” diye konuştu.

AV. KUZU: EKERLER TOPLU MEZARA GÖMÜLDÜ

Ekerlerin aynı çatışmada yaşamını yitiren üç arkadaşı ile birlikte toplu mezara gömüldüğü yönünde bilgiler olduğunu belirten Mardin İHD Şube Başkanı Av. Erdal Kuzu, toplu mezarın nerede olduğunun açıklanması ve kemiklerin bir an önce ailelerine teslim edilmesi gerektiğini vurguladı. Aileye hukuki yardım da bulunacaklarını da ekledi.

HAKİKAT  KOMİSYONU

Bu dönemde devletin toplu mezar yerleri konusunda mutlaka adım atması gerektiğine işaret eden Av.Kuzu, şunları söyledi: ”Daha önce de belirtmiştik, Kürdistan’da toplu mezar gerçeğinin tüm yönleri ile açığa çıkartılması ve hesap sorulması için hakikatleri araştırma komisyonu bir an önce kurulmalıdır.”