YENİLENDİ

Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde 1 Mayıs kutlamaları

1 Mayıs İşçi Bayramı, Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok merkezinde coşkuyla kutlanırken, işçilerin toplumların inşasındaki rollerine vurgu yapıldı.

ROJAVA'DA 1 MAYIS

1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde binlerce kişi alanlarda kutlama yaptı.

ŞEHBA

Serdem Kampı’nda düzenlenen kutlamaya sivil toplum örgütleri, kurumları, siyasi parti üyeleri de katıldı. Etkinlik alanı Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri, TEV-DEM ve İşçi Sendikası bayraklarıyla süslendi.

Efrîn-Şehba Kantonu Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Eş Başkanı Şêrîn Hesen, “1 Mayıs direniş ve fedakârlık günüdür. İşçiler dünyadaki emek mücadelesini kazandılar. Toplumun özü işçilerdir, toplumun kendisidir" dedi.

Efrîn-Şehba Kantonu Meclisi üyesi Nacî Selemê, işçi sınıfının kapitalist sistem tarafından sistematik bir şekilde baskıya uğradığını söyledi.

Etkinlikte sanatçılar Mihemed Weysî, Rozeya Dada, Mecîd Mihemed, Bekircan ile Şehîd Avesta ve Şengal Grubu sahne aldı. Etkinlik çekilen halaylarla son buldu.

REQA

Reqa Kantonu Demokratik Toplum Örgütleri Konfederasyonu ve Reqa Emekçiler Sendikası tarafından 1 Mayıs kutlamaları kapsamında Tac Salonu’nda bir etkinlik düzenledi.

Etkinlikte konuşan Reqa İşçi Sendikası Eş Başkanı Zahir El Ebdullah, "1 Mayıs Bayramı’nız kutlu olsun. Emeğiniz ve gücünüzle demokratik bir ulus inşa ediyoruz. Önder Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü mutlaka sağlayacağız” dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Toplum Örgütleri Konfederasyonu Eşbaşkanı Nesrîn El Hesen, 1 Mayıs’ın özgürlük isteyenlerin özgürlük, sömürgecilerin ise mağlubiyet günü olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından sanatçılar Ehmed El Omer ve Nesrîn Botan Omer sahne aldı. Çalınan parçalar eşliğinde halaylar çekildi.

MINBIC

Minbic’te 1 Mayıs kutlamaları kapsamında Demokratik Toplum Örgütleri Konfederasyonu tarafından Halep yolu üzerindeki Hesûn Stadı'nda etkinlik düzenlendi. Etkinliğe yüzlerce işçinin yanı sıra Minbic Kantonu Demokratik Özerk Yönetimi üyeleri, Minbic Askeri Meclisi savaşçıları ve komutanları, Zenûbiya Kadın Topluluğu, Şehit Aileleri Meclisi ve Suriye’nin Geleceği Partisi üyeleri katıldı.

Etkinlikte konuşan Minbic Kantonu İşçi Sendikası Eş Başkanı Asya Ilêwî, tüm işçilerin 1 Mayıs’ını kutlayarak, "İşçilerin gücüyle demokratik bir ulusu mutlaka inşa edeceğiz. Tüm tehlikelere ve engellemelere karşı duracağımızın sözünü veriyoruz" dedi.

Tüm işçilerin 1 Mayıs Bayramı’nı kutlayan Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Toplum Örgütleri Konfederasyonu Eş Başkanı Yardımcısı Muna Zekeriya da "1 Mayıs, tüm toplumların ve tüm işçilerin zafer ve özgürlük günüdür" diye konuştu.

Minbic Kantonu Kültür ve Sanat Merkezi'nden sanatçılar sahne aldı. Demokratik Toplum Örgütleri Konfederasyonu etkinliğe katılan işçilere ödüller verdi.

TEBQA

Tebqa'daki Caber Kalesi'nde düzenlenen 1 Mayıs etkinliğine yüzlerce kişi katıldı. Tebqa Kantonu İşçi Sendikası Eş Başkanı Zeyneb Omer, "Mücadelenin önünü ve emek hareketine yeni bir mücadele yolu açan Chicago (Şikago) işçilerinin 1889'daki mücadelesini selamlıyoruz” dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Toplum Örgütleri Konfederasyonu Eş Saşkanı Cîhad Hesen ise, "1 Mayıs'ı Serhildan’ın, devrimin ve zaferin günü yapmalıyız. İşçilerimizin emekleriyle gelişmeye ve ilerlemeye devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Etkinliğe katılanlar, sanatçı Yasmîn Esker, Hisên Emorî, Memduh Şitêwî ve Sedam Zêdan’ın şarkıları eşliğinde halay çekti.

DÊRAZOR

Dêrazor'un Meamîl bölgesinde Demokratik Toplum Örgütleri Konfederasyonu tarafından düzenlenen etkinliğe yüzlerce kişi katıldı. Dêrazor Kantonu İşçi Sendikası Eş Başkanı Hemûd Ek Akul, "Halklarımızın hizmet ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi için çalışan tüm bireyleri selamlıyoruz" dedi. Dêrazor Kantonu Demokratik Toplum Örgütleri Konfederasyonu Eş Başkanı Îbrahîm El Sulan, toplumun inşasında işçilerin çok önemli bir rolü olduğunu belirterek, "Tüm dünya halkları ve Kuzey ve Doğu Suriye için her zaman barış istiyoruz" diye konuştu. Konuşmaların ardından etkinliğe katılan işçilere ödüller verildi.

TIRBESPIYÊ

1 Mayıs Dünya Emekçi ve İşçi Bayramı vesilesiyle Suriye Kürt Sol Partisi tarafından Tirbespiyê Cami Barajı’nda düzenlenen etkinliğe Tirbespiyê halkları ve siyasi parti üyeleri katıldı. Etkinlikte konuşan Suriye Kürt Sol Partisi Siyasi Ofisi üyesi Mihemed Salih Ebdo, katılımcıları selamladı ve işçilerin toplumların inşasındaki ve gelişimindeki rolünün çok önemli olduğunu söyledi.

Suriye Kürt Sol Partisi Kadın Ofisi Başkanı Rûcîn Mihemed de işçilerin ve kadınların 1 Mayıs’ını kutladı.

Ermeni Saykova grubunun eserlerini sergilediği etkinliğin sonunda katılımcılar, sanatçı Lawîn Seîd’in şarkıları eşliğinde halay çekti.

KOBANÊ

Kobanê'nin Şehîd Egîd Meydanı'nda 1 Mayıs, binlerce kişinin katılımıyla kutlandı. 

Büyük bir coşkunun hakim olduğu etkinlikte konuşan Fırat Kantonu Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Eş Başkanı Enver Muslim, bugüne kadar dünyanın birçok yerinde işçilerin hala köle olarak görüldüğünü, buna karşı çıkılması gerektiğini belirterek, "Yüzlerce yıl önce binlerce işçi eşitlik ve adalet için alanlara çıktı. Dünyanın birçok yerinde mücadeleleri hâlâ devam ediyor. TEV-DEM olarak Fırat Kantonu’nda işçilerin haklarını ve emeklerini savunmak için sonuna kadar mücadele edeceğiz" dedi.

Önder Abdullah Öcalan'ın ve tüm işçilerin 1 Mayıs’ını kutlayan Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Bedîa Miho da, "PKK en zor şartlarda eşsiz bir direniş ortaya koyuyor. Bu direniş Kurdistan’ın dört parçasında sürdürülüyor. Önder Apo'nun fikirleriyle zaferi mutlaka sağlayacağız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından seslendirilen parçalar eşliğinde halaylar çekildi.