Rus birlikleri Dağlık Karabağ’dan çekiliyor

Azerbaycan'ın otuz yıl boyunca Ermenilerin kontrolündeki Dağlık Karabağ’ı işgalinden yedi ay sonra Rusya, bölgede konuşlandırdığı birliklerini geri çekmeye başladığını duyurdu.

Rusya Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Dmitri Peskov gazetecilere verdiği demeçte "Evet, durum gerçekten de böyle" diyerek Azerbaycan medyasında çekilmenin gerçekleştiğine dair çıkan haberleri doğruladı.

2020 sonbaharında, Dağlık Karabağ'ın kontrolü için Azerbaycan’ın başlattığı altı haftalık savaşta 6 bin 500 kişi hayatını kaybetmişti. 

Savaş, geniş toprak parçalarını terk etmek zorunda kalan Ermeni güçleri için ağır bir yenilgiyle sonuçlanmıştı. Taraflar arasında yapılan bir ateşkesle birlikte Rusya, bölgeye 2 bin kişilik bir “barış gücü” konuşlandırmıştı. 

Eylül 2023'te Azerbaycan yeni bir yıldırım taarruzu gerçekleştirerek Rus güçlerinin müdahalesi olmadan Dağlık Karabağ'ın tamamını ele geçirdi. 30 yıldır Ermeni kontrolündeki bölge böylece yeniden Azerbaycan’ın işgali altına girmiş oldu. 

Ermenistan, uzun zamandır Kafkasya'da geleneksel hakem olarak kabul edilen Rusya’nın eylemsizliğine tepki göstererek, Batı ile yakınlaşmaya başladı. 

O zamandan bu yana Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve Rusya, Bakü ve Erivan arasındaki toprak anlaşmazlıklarını çözecek bir barış anlaşmasının imzalanması için arabuluculuk yapmaya çalıştı, ancak görüşmelerde çok az somut ilerleme kaydedildi. 

Bakü, Ermenistan'a ait sekiz köyün kendisine ait olduğunu iddia ediyor ve Azerbaycan'ı Nahçıvan'a, oradan da müttefiki Türkiye'ye bağlamak için Ermenistan'ın Syunik bölgesinden geçecek bir kara koridoru oluşturulmasını istiyor.

Erivan ise Azerbaycan topraklarında bulunan ve 1990'lardan bu yana Bakü tarafından kontrol edilen Artsvashen (Azerice Başkend) bölgesinin yanı sıra Azerbaycan'ın son üç yılda işgal ettiği ve Ermenistan sınırları içinde kalan bölgeleri de talep ediyor.